Honlapunk cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztatónk itt érhető el.
Sajóvölgye Focisuli Egészségvédelemmel kapcsolatos lépései, protokolja

Szezonértékelő interjúk - ötödik rész

Kriston István - Képzési Igazgató

Amióta a Sajóvölgye Focisuli Tehetség Központként működik Te klubunk stábját erősíted mindannyiunk örömére! Első évben vezetőedzőként, majd a klub operatív és szakmai vezetése úgy ítélte meg, hogy a Tehetség Központ kiemelt korosztályainak hatékonyabb munkája érdekében (U7-U14) Képzési Igazgatónak nevez ki.


Pontosan miből áll össze a Te munkád?

Elsődleges feladatom az U7- U14 korosztályok szakmai munkájának az összefogása. Ezen korcsoportoknak felelek a képzési programjának a kialakításáért, éves- havi- heti, illetve a napi periodizáció megtervezéséért. Napi kapcsolattartás szakmai igazgatónkkal Koleszár Györggyel, illetve az edzőkkel. Folyamatos visszajelzések az edzésekről, illetve tornákról, bajnoki mérkőzésekről egyaránt. Ezen felül az egyéni képzések szervezése.


Az egyéni képzések terén mennyire sikerült előre lépni?

Sokat léptünk előre az elmúlt ősz folyamán, bár a tavasszal is már elindultak az egyéni képzések, de mostanra bővült a képzési terület és a fejlesztendő korosztályok, játékosok száma is egyaránt. Az U9- U10- U11- U12- U13- U14 korosztályainkat vontuk bele az egyéni képzésbe. Egy héten kétszer tartunk egyéni képzéseket a fentebb említett csapatoknak ez megközelítőleg 90- 100 utánpótlás játékosunknak tudunk plusz fejlődési lehetőséget biztosítani ezzel a programmal. Minden csapatnál két edzőnk és pluszban erőnléti és egyéni képző edző segíti a napi munkát a fejlesztő napokon. Ezt a programot főként azért hoztuk létre, mert a Sajóvölgye Focisulinál fontos a játékosaink egyéni fejlesztése.


Az MLSZ által ajánlott TalentX program melyben edzőink dolgoznak mennyire segíti a napi munkát? 

Nagy segítségünkre van a különböző adminisztrációs területeken úgy, mint a mérések, napi edzés dokumentáció, tornák- bajnoki és felkészülési mérkőzések regisztrálása, értékelése csapat és egyéni szinten egyaránt. Ezen felül az MLSZ és a Szövetség által delegált Tehetségközponti mentorunk Palaticzky Szabolcs is nyomon tudja követni egyesületünk munkáját.


Szintén az MLSZ által előírt kötelező méréseket sikerült e elvégezni a megfelelő számban és minőségben? Kik felelnek ezért a munkáért?

Természetesen a mérések folyamatosak, melyek előre eltervezett program szerint működnek, hogy a visszacsatolások, illetve a fejlesztendő területeket nyomon tudjuk követni. Kovács Roland és Bene Attila felelnek klubunknál ezért a területért.


Úgy tudom bevezetésre került az egyéni képzéseken belül a koordinációs képzés is, amiben elég nagy volt a lemaradás. Mi a véleményed erről?

Ez így van, az egyéni képzéses napokon folyamatoson megjelenik többek között az agilitás, mozgáskoordináció, gyorsaság, dinamika, ízületi mozgékonyság fejlesztése. Természetesen labdarúgás specifikus gyakorlatokkal fejlesztjük ezeket a területeket. Jól haladunk, sokat léptünk előre, de a fejlesztés az folyamatos kell, hogy legyen. Fontos, hogy játékosainknak rendezett, szabályos és optimális legyen a mozgáskoordinációjuk és ez meg tudjon jelenni a labdás, illetve labda nélküli játékhelyzeteknél.


Milyennek ítéled meg a szakmai stábokat, mennyire vagy elégedett a munkájukkal?

Minden évben az aktuális stábok kialakításánál nagy szerepe van a már fentebb említett Koleszár György szakmai igazgató mellett Kádár Zsolt operatív igazgatónak, a sok éves tapasztalatuk alapján mindig megtalálják, megtaláljuk a legmegfelelőbb szakembereket az adott korosztályokhoz. Véleményem szerint nagyon jó a stábok összetétele. A nyár folyamán próbáltuk úgy összerakni a stábokat, hogy mindenkinek az adott korosztály közel álljon a személyiségéhez, illetve korosztály specifikusan, azaz melyik edzőnk, mely korosztállyal tud azonosulni szakmai szempontok alapján. Bátran állíthatom mind emberileg, mind szakmailag nagyon képzett edzőink vannak. Emellett életkorban is jó a szakembereink összetétele megvan a megfelelő játékosmúlt, edzői tapasztalat, illetve a fiatalabb és pályakezdő kollégáknál egyaránt meg van a tanulás irányi vágy az alázat és a tenni akarás.


Véleményed szerint miben kellene előre lépni a jövőben a még jobb eredmények, illetve a képzettebb játékosok nevelése érdekében?

Jó úton járunk, de nem szabad megelégednünk a jelenlegi helyzetünkkel. Folyamatosan lépésről- lépésre fejlődnünk kell. Elkezdtünk egyre több nemzetközi mérkőzésen, illetve tornán részt venni, mert fontosnak tartjuk, hogy játékosaink megismerkedjenek más futball kultúrával is, mert a napi munka mellett ez is elősegíti a fejlődésüket. Jelenleg is működő játékosmegfigyelői hálózatunkat még hatékonyabbá kívánjuk tenni. Az elkezdett szakmai munkát ugyanilyen színvonalasan kell folytatnunk, ahhoz, hogy játékosainknak töretlen legyen a fejlődésük. Itt szeretném megköszönni vezetőinknek, labdarúgó szakembereinknek és a klub többi munkatársának az elmúlt évet, mert mindenki partnerként tekintett a másik félre és mindenki tett azért, hogy a klub megfeleljen a saját, illetve az MLSZ által meghatározott Tehetségközponti követelményeknek.

image


Sándor Zoltán - Grasroots Koordinátor

Az MLSZ a Tehetség Központok beindításával létrehozta a Grassroots Koordinátor munkakört. Bemutatnád nekünk miből is tevődik össze ez a nagyon fontos terület, amit vezetsz?

Először is mit jelent ez a szó, hogy „grassroots”? Minden sport tevékenység, amely nem versenysport, de mégis szorosan kapcsolódik és alapját képezi ennek a területnek. Szakmai elvek alapján vármegyénkben a DVTK Akadémia alatt immár két és fél éve működik Tehetségközpontként a Sajóvölgye Focisuli. A Tehetségközpont 3 Körzetközpont (Kazincbarcika, Felsőzsolca, Sárospatak) szakmai munkáját segíti és felügyeli. A Körzetközpontok pedig a kisebb egyesületek sportversenyeit koordinálják. Elsődleges cél a tehetséges gyerekek kiválasztása és felfelé áramoltatása.

A következő terület az intézményi hálózatban (iskolák, óvodák) végzett foglalkozások koordinálása.

Kiemelt korosztályaink U9–10–11 versenyrendszerének szervezése, tornáinak lebonyolítása.

Továbbá a Játékosmegfigyelő hálózat felügyelete tartozik még a feladatköröm közé.


Mennyire vagy elégedett a hozzánk tartozó három Körzet központ munkájával, illetve milyen a hozzáállásuk a Tehetség Központhoz? Segítik-e a tehetségek fölfelé áramlását az MLSZ előírásai szerint?

A gyerekek fejlődése a legfontosabb! El kell érnünk, hogy képességeikhez mérten a lehető legmagasabb szinten, a legmagasabb közegben tudjanak tovább fejlődni.

Hosszú utat tettünk meg ebben az együttműködési szakaszban, mostanra úgy érzem letisztultak és elfogadhatóvá váltak a különböző szintek feladatai és felelősségei.

A Tehetségközpontunk minden segítséget megad a Körzetközpontoknak, hogy minél szervezettebb, magasabb színvonalú munkát tudjanak végezni.

A képzési, szakmai és operatív terveiket ellenőriztük, javaslatot tettünk az esetleges kiegészítésekre. Felügyeljük a Bozsik rendezvényeket, irányelveket készítettünk az U11 Körzetközponti válogatott foglalkozásaira. Tornákat szervezünk a központok között, amelyen a mi csapataink is részt vesznek. Így képet kaphatnak a nálunk folyó szakmai munkáról is. Team munkában értékeljük a játékosokat, amelyről adatbázist készítünk.

Visszatekintve az elmúlt időszakra, megismerve a Körzet Központokban végzett szakmai és operatív munkát, elmondható, hogy a kezdetekhez képest látható a fejlődés. Mind a három KK törekedett a minőségi munkára és az együttműködésre a TK-val, természetesen ez más és más szinten valósult meg.


Miként ítéled meg az Intézményi hálózatunkban végzett munkát?

A főállású edzőink feladatköréhez tartozik, hogy délelőtti foglalkozásokat tartsanak az iskolákban és óvodákban.

A következő intézményekkel van együttműködési megállapodásunk: Bánréve Iskola- Óvoda, Putnok Serényi Iskola, Putnok Péczeli Iskola, Kazincbarcika Pollack Iskola, Edelény Iskola-Óvoda, Berente Iskola-Óvoda. Ezekbe az intézményekben heti rendszerességgel járnak edzőink és az első és második osztályosok számára tartanak foglalkozásokat. Különböző nagyságúak és minőségűek az Intézményekben a tornatermek, így nem egyszerű a kollégáknak minőségi szakmai munkát végezniük.

A gyerekek viszont nagyon élvezik és várják ezeket a foglalkozásokat, amelyben az edzők inkább játékosmegfigyelő tevékenysége fontosabb.

Véleményem szerint a foglalkozások elsődleges célkitűzéseinek, nem a minőségi szakmai munka, hanem minél több játékos feltérképezése, bevonása az egyesületi életbe lenne a feladata.

A kollégáknak a véleménye egyezik az enyémmel abban a tekintetben, hogy hatékonyabb lenne a tevékenységük, ha minél több iskolába tudnának eljutni.


Mennyire segíti a kiválasztási munkátokat, hogy két Bozsik Intézményi körzet tornáinak is mi biztosítjuk a helyszínt?

Ez egy újabb lehetőség a kiválasztásra, amellyel él is az egyesület, ezért is kötöttünk partneri szerződést e két Bozsik Intézményi körzettel.

A Putnok körzet az Elek Ákos Központban, a Kurityán körzet a Múcsonyi alközpontban rendezi tornáit, fesztiváljait.

Ezeket a tornákat a scout-jaink felügyelik, a tehetséges gyerekeket bevonják az egyesületi életbe.


Örömteli, hogy Felvidékről egyre több fiatal focista igazol hozzánk! Sokat tettél az alapok kiépítéséért jelenleg, hogy látod ezt a területet?

Több évvel ezelőtt felismertük ezt a lehetőséget és kialakítottunk a határ menti településekkel egy korrekt kapcsolatot. Szerettünk volna a felvidéken egy alközpontot létrehozni elsősorban a magyar ajkú gyerekek számára. Később az DVTK akadémia kezdeményezett egy együttműködést a Rimaszombati klubbal, amely felvidéki városvezetés számára nem volt megfelelő, így ez a kezdeményezés is kútba esett és a projekt átkerült Kassára.

A dinamikusam fejlődő Focisuli híre mégis eljutott a határ túloldalára és egyre több érdeklődő keresett meg bennünket és örömmel hozta hozzánk csemetéit, bízva gyermekük előre menetelében.

Jó példa erre a jelenleg Debrecenben játszó Vajda Botond vagy a Kisvárdán futballozó Benkó Richárd. Illetve nyártól Ifj. Bencső Endre személyében egy tehetséges edzőnek is lehetőséget adtunk.


A játékosmegfigyelő (scout) hálózatot is te felügyeled, mennyire vagy elégedett a munkájukkal?

Klubunk speciális munkát végez, hiszen naponta 7 busszal, több mint 50 település játékosait szállítjuk edzésekre. Edzőink ezért nem „csak” a szakmai munkát, hanem úgynevezett scout munkát is végeznek, valamint klubunk is alkalmaz 2-3 scout-ot.

Több részre bontottuk ezt a területet: Totyi-foci Czirle Zsolt, Játszi-foci Zsíros László, Körzetközpont Gulyás Dénes, Intézményi-foci Soltész Péter

Minden területen van mit fejlődnünk, de jó úton járunk, hogy a későbbiekben egy precíz hálózat tudjon működni.


Véleményed szerint a Te általad vezetett területen miben kellene tovább fejlődnünk, hogy a kiválasztás még hatékonyabban működjön és egyetlen tehetséget se veszítsünk szem elől.

Az eddigi kérdésekben feltett válaszokban nagyon sok szó esett a tehetséges játékosokról.

Amikor megalapítottuk a Focisulit egy olyan egyesületet álmodtunk meg, amelyben többnyire olyan játékosokra koncentrálunk, akik valamilyen oknál fogva nem tudják ezt a sportágat űzni. A mögöttünk hagyott 12 év során nagyon sok befektetett munkával eljutottunk egy magasabb szintre, amire nagyon büszkék vagyunk. Sok, sok akadémista, korosztályos válogatott, a legmagasabb honi szinten bemutatkozó játékost adtunk a sportágnak.

De egy dolgot sohasem szabad elfelejtenünk: Honnan indultunk, milyen célkitűzésekkel, mert ez nem csak a tehetséges gyerekek kiváltsága, a játék öröme mindenkié!

image

 

Koleszár György - Szakmai Igazgató

A Sajóvölgye Focisuli 2011-ben alakult. Szerénytelenség nélkül mondhatjuk, hogy azóta folyamatosan fejlődő pályán van mind szakmailag, mind az infrastruktúrát és a személyi állományt tekintve is. 2016 óta tölti be a szakmai igazgatói pozíciót a klubnál. 2021-ben nagy sikert ért el az egyesület az Ön szakmai vezetése mellett, hiszen több mint 70 klub közül a Belga Double Pass cég auditálása után bekerültünk azon 28 sportszervezet közé akik az MLSZ új utánpótlás programjában Tehetség Központként a Kiemelt Akadémiák alatt dolgozhatnak! 

Ön miben látja a klub folyamatos fejlődésének okát?

Immár 2,5 éve működünk Tehetség Központként. Hogyan értékelné ezen időszakot szakmai szemmel? Sikerült az MLSZ elvárásainak megfelelni?

A stabil klubvezetés mellett infrastrukturálisan folyamatosan bővülő fejlődésen meggy keresztül a klub, szakmailag rendkívül erős bázissal rendelkezik, mindezek alkalmassá teszik az egyesületet, hogy az MLSZ-szakmai iránymutatása betartása alapján minél több tehetség jusson el -az Akadémiák és a magyar labdarúgás világába.

Tehetség Központunkban U6-7-8-9-10-11-12-13-14-16-17-19 korosztályok működnek. Elégedett csapataink és az edzőink munkájával?

A 6-7-8 évesek Fesztiválja azon való kiváló részvétel megfelel a klub elvárásainak. Czirle Zsolt, valamint Szakonyi Zsolt a szakmai irányítás mellett nagyon fontos scout feladatot is ellátnak munkájuk során, becsatolva sok focit szerető gyereket a klub kötelékébe.

Az U9-U10-U11 korosztályaink jól szervezett, szakmailag nagyon erős, az MLSZ által kiírt tornákon vesz részt Bencső Endre, Divinszki József, Budai Tamás által vezényelve, akik a hétköznapokon is kiváló munkát végeznek az edzéseken.

Az U12 és U13 bajnokságai komoly erőpróba edzőnek és játékosnak egyaránt, különös tekintettel arra, hogy több Akadémia csapata is részt vesz a megmérettetésben. Nagy Attilának és Soltész Péternek köszönhetően nem kell szégyenkeznünk, nagyszerűen látják el feladatukat.

Az U14-esek már nagypályás bajnoki rendszerben, erős ellenfelek ellen, Kiser László magas szintű tudatos munkájával a fejlődést maximálisan segítő feladatot lát el.

Az U16 irányítását -Régiós Bajnoki rendszerben- Kalász Gábor végzi kellő elhivatottsággal, jellemzően a klub játékos létszám bővítésében scout feladatot is vállal.

U17-es csapatunk Országos Bajnokságban szerepel, mely igen magas szintű kihívás. Benczés Miklós rutinja, hozzáértése sokat segíthet a továbblépéshez a kezei alatt pallérozódó gyerekeknek.

Legnagyobb korosztályunk az U19, edzőjük Zimmermann Tamás és Szabó István, feladatuk az átmenet segítése ifiből a felnőtt futball irányába. Jó munkájuknak köszönhetően több U19-es, U17-es és U16-os játékos vett- és vesz részt az Ózd-Sajóvölgye, valamint a Putnok FC felnőtt edzésein, felkészülési mérkőzésein és voltak akik bajnoki mérkőzéseken is bemutatkozhattak már.


A nyáron újabb Double Pass átvilágítás történt 2 év után. Nagyon kemény kritériumoknak kell megfelelni. Hogyan értékeli klubunk teljesítményét az auditon?

A 2021 nyarán jól sikerült, tudatos szakmai, infrastrukturális kritériumoknak megfelelve a Sajóvölgye Focisuli az ország 28 Tehetségközpont egyike lett, amely alapján hidat képez a Körzetközpontok és az Akadémiák között. Ez nagy megtiszteltetés és szakmai elismerés, melyhez egyben magasabb szintű elvárások is társulnak.

Elsődleges feladatunk a klub játékosainak képzése versenyeztetése -minél nívósabb fesztiválokon, tornákon és bajnokságokban-, a tehetségesebb játékosok felfelé áramoltatása az akadémiákhoz, -elsősorban a DVTK - felé.

A 2023 nyarán ismét górcső alá vették a Tehetségközpontok, így egyesületünk működését is,. Az MLSZ által felkért Belga audit cég (Double Pass) szakemberei két napos átvilágítás során a mélyre ható szakmai elemzés részeként interjúkat készítettek Kádár Zsolt Operatív Igazgatóval, Koleszár György Szakmai Igazgatóval, Kriston István Képzési Igazgatóval, Sándor Zoltán Grassroots Koordinátorral és Kiser László U14 edzővel. U12 és U13-as csapataink edzőinek Nagy Attilának és Soltész Péternek -Kovács Roland és Hanász Gusztáv asszisztens edzők segítségével- edzést kellett vezetni, melynél az edzések felépítettségét, hatékonyságát vizsgálták a szakemberek. Mindemellett -az egyesületek sportszakmai működéséhez kapcsolódó folyamatok és információk kezeléséül szolgáló- TalentX program naprakész állapotáról faggatták Bene Attilát.

Bár nem kaptunk visszacsatolást az ellenőrzést követően -ez később történik meg-, véleményem szerint sikeres volt a „megmérettetés”, köszönhetően minden érintetnek. Külön köszönet jár Szakonyi Zsoltnak a két napon keresztül történő, magas szintű szakmai tolmácsolásért!


Tehetség Központként egyik legfontosabb feladatunk a legtehetségesebb játékosok Akadémiai szintre juttatása. Mi ennek milyen szinten tudunk megfelelni?

Azt gondolom, ahhoz hogy valaki az Akadémiák világába kerüljön a fentebb említett erős bajnokságokban, tornákon, valamint klubunk által elérhető programokon -U12-U11 körzetközponti válogatottak tornája, U10-U11-U12-U13 regionális utánpótlás-központi edzés, mentor irányítás mellett U13 -U14 kiválasztók, nemzetközi mérkőzések, klubon belüli egyéni képzések U9-U14-ig- magas szinten kell teljesíteni.

Ezeket figyelembe véve biztos, hogy az arra hívatottak felkerülnek az Akadémiákhoz, mindez többször klubunknál is bebizonyosodott.

Mi az amiben további előrelépésekre lenne szükség a még jobb eredmények, illetve még képzettebb játékosok nevelése érdekében?

A futball egy összetett sport, mely folyamatosan fejlődik, változik, ehhez első sorban korszerű szakmai tudással rendelkező, emberileg is példát mutatni képes szakemberekre van szükség. Úgy gondolom, hogy edzőink emberileg és szakmailag is egyaránt kiváló emberek, akik felismerik a szakmai tudás bővítésének, fejlesztésének fontosságát. Az elmúlt évek során többen szereztek magasabb edzői képesítést, remélem itt nem állnak meg és tovább bővítik tudásukat, -továbbképzéseken, tanfolyamokon- mert ez az alapja a labdarúgók tudatos felkészítésének a magyar labdarúgás számára.

image

Sajóvölgye Focisuli Sportegyesület

Cím: 3630 Putnok, Bajcsy-Zsilinszky út 54.
E-mail: info@sajovolgyefocisuli.hu
Tel.: +36/70/454-92-81
Fax: +36/48/820-975
Adószám: 18212732-1-05
Adatkezelési nyilatkozat

Együttműködő partnerek: