Honlapunk cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztatónk itt érhető el.
Sajóvölgye Focisuli Egészségvédelemmel kapcsolatos lépései, protokolja

ÓRIÁSI VESZTESÉG ÉRTE A MAGYAR FUTBALLT!

ELHUNYT PUHL SÁNDOR AKI NÉGYSZER VOLT A VILÁG LEGJOBB JÁTÉKVEZETŐJE!
FANTASZTIKUS EMBER, KIVÉTELES TEHETSÉGŰ JÁTÉKVEZETŐ, MAGYARORSZÁG IGAZI BÜSZKESÉGE VOLT!
NYUGODJON BÉKÉBEN, EMLÉKÉT ÖRÖKKÉ MEGŐRIZZÜK!

Puhl5.jpg

Puhl Sándor, Magyar Labdarúgó Szövetség Játékvezetői Bizottságának alelnöke 1955. július 14-én született Miskolcon. Tizenöt éves korában tette le a játékvezetői vizsgát, majd fokról fokra lépett feljebb a ranglétrán. Az élvonalban a Vasas–Csepel mérkőzésen (3–0) mutatkozott be 1984-ben, a Fáy utcában. Tartalmas pályafutása alatt 225 NB I-es találkozón fújhatta a sípot.

Az elismert bíró játékvezetői vizsgáját Mezőkövesden tette le, de karrierje Heves megyében teljesedett ki. Ezekre az évekre egy korábbi interjújában így emlékezett: „Az idő óta, hogy a munka elszólított Egerből, sajnos csak nagyon ritkán jutok el a környékre, pedig mindig úgy érkezem, hogy hatalmas szeretet van a szívemben Eger és Heves megye iránt – mondta Puhl Sándor. – Elég sok helyen megfordultam szerte a világban, és még mindig biztosan mondom, hogy Eger az egyik leggyönyörűbb város a földön.’’

A nemzetközi vérkeringésbe 1988-ban kapcsolódott be FIFA-kerettagként. A csúcsra hat év múltán ért fel: ő vezette a brazil–olasz döntőt paraguayi és iráni asszisztenseivel a pasadenai Rose Bowl stadionban, 94 000 néző előtt. Ez volt a futballtörténelem tizenötödik világbajnoki döntője, amelyet 10. európaiként, első alkalommal magyarként vezethetett.

Puhl4.jpg

Két évvel később az Anglia–Németország elődöntőt dirigálta az Európa-bajnokságon. A következő esztendőben, 1997-ben a Borussia Dortmund–Juventus Bajnokok Ligája-döntőjében (3–1) bíráskodott. Az volt a második európai kupafináléja, ugyanis 1993-ban ő vezette az ugyancsak Borussia Dortmund–Juventus párharcot hozó UEFA Kupa-döntőt (1–3).

Puhl2.jpg

A labdarúgás statisztikájával és történetével foglalkozó szervezet (IFFHS) sorozatban négyszer választotta meg a világ legjobb játékvezetőjének (1994-1997). Az ezredfordulón fejezte be a bíráskodást.

De nem csak a sportpályán, civilben is sokan találkozhattak Puhl Sándorral, hiszen hosszú évekig az egri Domus Áruház igazgatója volt.

2000–2006 között az MLSZ alelnökeként tevékenykedett, 2006-ig MOB-tagként személyesen képviselte a labdarúgást az olimpiai mozgalomban. 2006-ig a FIFA Játékvezető Bizottságának tagja volt. 2000-től 2007-ig az MLSZ Játékvezetői Testületének elnöke volt. Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) nemzetközi játékvezetőinek ellenőreként is működött, 2010-től az MLSZ Játékvezetői Bizottságának alelnöki tisztét töltötte be.

Puhl1.jpg

 

Magyarország nemzetközi megismertetésében végzett kiemelkedő tevékenységéért 2000. augusztus 20-án a Magyar Köztársaság Érdemrend Tisztkeresztjével tüntették ki, és a belügyminisztertől egy Aranysípot kapott.

Ars poeticája: „A játékvezetőnek az a küldetése, az a hivatása: a rá ruházott hatalommal élve hozzájáruljon ahhoz, hogy a játéktéren kívül tartózkodók a létező legjobban szórakozzanak.”

Puhl Sándor 2021. 05. 20-án, 65 éves korában hunyt el.

Puhl3.jpg

 

 

Sajóvölgye Focisuli Sportegyesület

Cím: 3630 Putnok, Bajcsy-Zsilinszky út 54.
E-mail: info@sajovolgyefocisuli.hu
Tel.: +36/70/454-92-81
Fax: +36/48/820-975
Adószám: 18212732-1-05
Adatkezelési nyilatkozat

Együttműködő partnerek: