Együttműködő partnereink:

DVTK

KBSC

Putnok FC

Bánhorváti SE

pfla.hu
Sajóvölgye Focisuli
együttműködő partnerének,
a Puskás Akadémia
hivatalos honlapja


A JÁTSZI FOCI
a Sajóvölgye Focisuli tehetségkutató és tömegsport tagozataként működő mozgalom.
Fontos tudnivalók: link


hotellukacs.hu
Hotel Lukács

HÍREK

Korábbi edzőnk a sporttálplálkozásról

2015-01-24 17:43:12
Korábbi edzőnk a sporttálplálkozásról

Kerékgyártó Tamás az nb1.hu-nak nyilatkozott

Korábbi edzőnk, - Kerékgyártó Tamás - már egy ideje egészség - és életmód-tanácsadással foglalkozik, ami érinti a sporttáplálkozást is.
Az NBI.hu ez okból kereste meg, hogy nyilatkozzon a sporttáplálkozás jelenlegi helyzetéről Magyarországon.

„A mai világban a sporthoz szükséges tápanyagokat nem tudjuk pusztán élelmiszerrel bevinni, mert azok ma már nem tartalmaznak megfelelő minőségű és szintű tápanyagot. Ezért azokat koncentráltan kell magunkhoz venni” – ragadtak meg bennem ezen mondatok egy, a napokban zajlott téli amatőr futballtornán. Korábban honlapunk részletesen foglalkozott a téma azon részével, vajon az NB I-ben miként figyelnek oda a helyes étrend kialakítására, így most a fenti sorok hatására elsősorban maga a sporttáplálkozás szolgáltatta a fő irányvonalat.

A helyzet annyiban azóta is változatlan, hogy bár az élvonalban a legtöbb helyen odafigyelnek a helyes táplálkozásra, az európai topklubokhoz képest nem elég mélyrehatóan teszik. Információink szerint akadnak persze pozitív példák is, a Videotonnál elég komoly testanalíziseket végeznek, a Ferencvárosnál is nagy hangsúlyt fektetnek a megfelelő étrend kialakítására, míg a DVTK-nál a korábbi spanyol vonal megjelenése után még előadás is zajlott mindezek fontosságáról.

- Jónak tartom ezt, de amíg a játékos nem kap személyre szabott programot az analízis után, addig ez puszta információ. És hát a sportoló honnan tudja, hogy mit kell tennie, ennie a fejlődése érdekében? Probléma az is, hogy az egyén gyakran nem tudatosítja magában azt, hogy ő a saját maga „üzlete”, ami „befektetés” nélkül nem fog tudni előrelépni – kezdte a honlapunk érdeklődésére a kezdő sorok „szerzője”, Kerékgyártó Tamás, aki korábban megfordult a Videotonnál is, jelenleg az NB III-as Kazincbarcika játékosa. A 27 esztendős játékos az aktív futball mellett már több mint egy éve foglalkozik testsúlycsökkentéssel, különböző generációs betegségek természetes, alternatív kezelésével. Mivel maga is sportoló, a sporttáplálkozás a fő irányvonala, így érdekes információkkal tudott szolgálni a témában.

- A labdarúgásban sok területen le vagyunk még maradva a világtól. Az egyik ilyen „elmaradott terület” a sporttáplálkozás és a lelki, mentális felkészítés, az egyensúly hiánya. A tapasztalatom azt mondja, hogy Magyarországon nem fektetnek kellő hangsúlyt sem a klubok, sem pedig a sportolók az egészséges táplálkozásra, a lelki, mentális egyensúlyra. Más kérdés, - és ez az, ami leginkább motivál – hogy nincs, vagy nagyon kevés az olyan szakember, aki elmondja, mit, hogyan, mivel és mikor kell enni ahhoz, hogy a legjobb formánkat tudjuk hozni napról napra, és hogyan tudjuk feldolgozni a minket ért stresszorokat, traumákat.

Külföldön egész iparág épült a sporttáplálkozásra, nagyon profi szakértők állnak minden komoly klub mögött, hiszen tudják, hogy akár 50 százalékkal jobb teljesítményre képes egy olyan sportoló, akinek nincs leterhelve a szervezete azzal, hogy a sok méreganyagot raktározza, feldolgozza.

- Ha a szervezetünk tiszta, jó minőségű tápanyagot kap, és a sportoló mentálisan is a topon van, akkor lesz képes kihozni magából a maximumot – tette hozzá, majd elárulta, sokan úgy gondolják, hogy drágák az egészséges ételek és a megfelelő koncentrált tápanyagok (jó minőségű kiegészítők), pedig egyáltalán nem kerülnek többe, mint a gyorséttermi kaják. Ráadásul a befektetett pénz megtérül a jobb teljesítmény, a hosszabb karrier és az egészség formájában.

És, hogy néz ki ez az egész a valóságban? Teszt kitöltése és beszélgetés után (ami a mindennapi táplálkozásról és a lelki tényezőkről szól) készül egy testanalízis. Körülbelül 10 paramétert mérnek, specifikusan azt, hogy melyik területeken van kevesebb izom, több zsír, és így tovább. Ezt követően kialakul egy kép a sportoló életéről, szokásairól, testi paramétereiről, illetve ok-okozati összefüggéseket tudnak felállítani. Ezután alkotnak egy étrendet megfelelő kiegészítőkkel, ami segíthet az izomfejlesztésben, a testsúlycsökkentésben, a test kitisztításában, persze attól függően, mire van szüksége az egyénnek az előzőek alapján.

- Hiszek abban, hogy a magyar klubok és sportolók elindulnak egy tudatosabb vonalon, már ami a fentieket illeti, és ez az oka, hogy ezt a hivatást választottam magamnak – zárta szavait az nb1.hu-nak Kerékgyártó Tamás.


forrás: http://www.nb1.hu//hirek/felzabalt-karrierek-avagy-labdarugo-sajat-maga-uzlete
kép: www.nb1.hu

Megosztás a Facebook-on
én.jpg

Régebbi hírek:

Feltöltés alatt!